Anterior pelvic tilt (APT), korostunut lannerangan notko ja alaselkäkivut

Anterior pelvic tilt (APT) on yksi ehkä yleisimmistä lantion virheasennoista, jossa lantio on eteenpäin kallistunut. Ja kun lantio on kallistunut eteenpäin, niin ristiluu pyrkii myötäilemään lonkan asentoa ja kääntyy kohti vaakatasoa, joka taas johtaa alaselän notkon (lordoosin) syvenemiseen. Tämä taas asettaa alaselän aikamoisen rasituksen kohteeksi, kun se joutuu liialliselle notkolle. Tämä virheasento on kuitenkin suht helppo huomata, kun katsoo ihmistä sivusta. Jos ryhti muistuttaa Aku Ankan asentoa, eli pylly työntyy taakse, niin lantio on kallistunut eteenpäin. Se myös samalla korostaa vatsan pullotusta.

anterior-pelvic-tilt

Jonkin asteinen lannenotko on vielä normaalia ja yleensä ei aiheuta sen kummempia ongelmia. Toisaalta liiallinen lannenotko taas johtaa liikunnassa usein huonoihin
suoritustekniikoihin (esim. kyykky ja maastaveto) ja kasvattaa polvikipujen riskiä, alaselän kipuja ja loukkaantumisriskiä, sekä muita liikuntaelinten sairaurauksia. Pahimman kivun alaselässä lannerangan notko aiheuttaa keskelle selkää aivan lannerangan ja ristiluun väliin (L5-S1), johtuen liian suuresta paineesta (kuormituksesta), liian pieneen pinta-alaan nähden. Erityisesti lannerangan alanikamien välilevyihin ja facettiniveliin tulee painetta ja ylimääräistä kuormitusta, joka ajan kuluessa voi aiheuttaa kulumaa, eli pysyvää vahinkoa.

lower-back-pain-2

Syyt APT:hen, eli korostuneeseen lannerangan notkoon

Yks yleisimpiä syitä APT:n syntyyn on liiallinen istuminen ja siitä johtuva lonkankoukistajien lyheneminen. APT johtuu siis tiettyjen lihasten huonosta kunnosta tai liian hyvästä liikkuvuudesta suhteessa toisten lihasten liialliseen kireyteen. Eli liian kireät lihakset vetävät lantiota väärään asentoon ja liian liikkuvat / huonokuntoiset lihakset antavat liikaa siimaa. Tällainen lihasepätasapaino pääsee syntymään ajan kuluessa.

Liian liikkuvat, huonosti aktivoituvat tai heikkokuntoiset lihakset:

  1. Suorat vatsalihakset (rectus abdominis)
  2. Ulkoiset vinot vatsalihakset (external obliques)
  3. Pakaralihakset (gluteus)
  4. Takareidet (hamstrings)

Liian kireet tai vahvat lihakset:

  1. Lonkankoukistajat (iliopsoas)
  2. Suora reisilihas (rectus femoris)
  3. Leveän peitinkalvon jännittäjä (tensor fascia latae, TFL)
  4. Selän suoristajat (erector spinae)

APTcomponents

Kärsin itsekin aikoinani muutaman vuoden alaselkäkivuista enemmän tai vähemmän. Olen saanut pidettyä kivut kurissa korsetti treeneillä (lankku, ym) ja välttämällä istumista ylipäätään, koska istuessa selkäni yleensä kipeytyy. Kotona istun joko voimistelupallolla tai istuintyynyllä varustetulla penkillä. Voimistelupallolla ja istuintyynyllä istumista voinkin suositella, sillä siinä korsetin lihakset tekevät stabiloivaa työtä, eikä lanneranka pääse painumaan, eikä välilevyille pääse syntymään samanlailla painetta, kuin normaalilla tuolilla istuessa. Eihän meitä kaksijalkaisia nisäkkäitä ole kuitenkaan loppujen lopuksi luotu istumaan, varsinkaan pitkiä aikoja. Monien asiantuntijoiden mielestä mikä tahansa ergonominenkin asento on huono jos se kestää 20min tai yli.

swissballatdesk fitball_seatingdisc_600

Viimein tajusin, että minulla on lievä lonkan virheasento, eli juurikin tämä APT. Henkilökohtaisesti tärkeimmät asiat APT:n korjaamiseen oli kireiden lonkankoukistajien venytykset, uusien asentojen hakeminen ja erityisesti niihin tottuminen. Asennon korjattuani kaikki alaselkä ongelmani olivat historiaa. Uuden lonkan asennon sisäistäminen (kropan uudelleen ohjelmointi) oli ehkä se vaikein ja vaativin osuus, mutta sitkeys palkitaan.

 

Posterior pelvic tilt (PPT), eli APT:n vastaliike

Posterior pelvic tilt (PPT) on tietenkin tärkeä APT:n korjausliike, kun se on APT:n vastaliike.

  • PPT selällään makuulla tai seinää vasten. Ideahan on ihan sama oletko selälläsi maassa, vai seisotko selkä seinää vasten. Laitat vain koko selän tasoa vasten ja sitten painat alaselkää tasoon kiinni. Tee vaikka 10s. pitoja ja toista 10 kertaa.001-23
  • Tähän kun lisäät vielä lantion noston, kun alaselkä on painettu maahan, eli lantio on posterior tiltissä, niin tulee hyvä yleisliike APT:n hoitoon. Siinä tulee nimittäin saman aikaisesti pakaroille aktivointia, vatsalihaksille aktivointia, lonkankoukistajille venytystä ja PPT:tä.

 

Treenivinkkejä APT:n hoitoon

  • wm-0807-hang-str-leg-raiseVatsat: esim. jalkojen nostoja roikkuen tai makuu asennossa ja tietenkin lankku. Lankussa yritä vielä kääntää lantiota posterior pelvic tilttiin (PPT), niin kuin alla olevan kuvan oik. puolella.

plank

  • Pakarat: esim. lantion nostoa

Laarcurl

  • Lantio, pakarat & takareidet: Läpiveto taljassa, jossa työtä tekee erityisesti pakarat, mutta myös takareidet, ja lantio saa oikeanlaista liikettä (PPT). Vartalon ojennusta lopussa voi jopa hieman yrittää korostaa.

lapiveto

Venytysvinkkejä APT:n hoitoon

  • lonkankoukistaja-venytysLonkankoukistajan venytyksiä esim. polvi maassa vuorojaloin. Voimistat venytystä ja saat sen tuntumaan hieman eri kohdissa, kun otat pyyhkeellä tai jollain muulla takajalan nilkasta kiinni ja vedät kohti pakaraa.
  • Selän suoristajien venytyksiä esim. kurottelu

kneeling_lumbar_flexion

Venytyksiä on hyvä tehdä useampi sarja ja useampi sekuntti kerrallaan. Itsellä on ollu tapana tehdä venytyksiä vähintään kolmen sarjana: 20s, 30s & 40s tyyppisesti. Otan vaihtelevasti myös erillaisia venytys variaatioita, kuten esim. 10 x 5s.

Ja vielä speciaalina brettzel ja brettzel 2.0 venytykset, jotka ovat hyviä ja kattavia liikkuvuusharjoitteita niin APT:n hoitoon, kuin muutenkin.

Hieronnalla voidaan myös hyvin helpottaa tilannetta, kuten mm. saada niitä kireitä lihaksia antamaan periksi. Toivottavasti tekstistä oli jollekin apua ja APT ei pääse ainakaan liian pitkälle kehittymään, eikä pääsisi aiheuttamaan mitään pysyvää vahinkoa. Ja jos ammattilaisen apua tarvitset, niin ole rohkeasti yhteydessä.

-M-

5 thoughts on “Anterior pelvic tilt (APT), korostunut lannerangan notko ja alaselkäkivut

  1. Moi!
    Hyvää juttua. Noinhan se lihaksiston kannalta kutakuinkin menee.
    Kuitenkin väitän, että kyseessä on enemmän asento-/liikekontrollin häiriö. Eli kroppa on tottunut tiettyyn asentoon, jolloin pelkkä lihasepätasapainon korjaaminen ei ratkaise ongelmaa. Sen sijaan pitäisi opettaa ”oikea” asento-/liikemalli niin, että aivot omaksuu sen. Se taas vie aikaa ja vaatii toistoja 10000-20000.
    En toki väitä, että lihasepätasapainon korjaaminen olisi turhaa, kyllähän se helpottaa uuden asennon ylläpitoa, eikä lihaksisto joudu tekemään hommia niin paljoa asennon pitääkseen. 🙂

    • Moi Terho!
      Oot ihan oikeessa. Lihasepätasapaino hakee ehkä alustavasti lantion väärään asentoon, mutta korjauksessa lihasepätasapainon korjausta tärkeämpää/hankalampaa onkin uusien asentojen hakeminen, niiden omaksuminen ja niihin tottuminen. Eli on myös paljon ajatustyötä. Itselläkin piti lähinnä lonkankoukistajia saada pikkasen antamaan periksi, että edes pääsisin vaivattomasti haluttuun asentoo ja sitten alkoi operaatio asentoihin tottumisessa.

        • Hei Matti!
          Hyvä olisi, jos saisit sellaisen istuimen jolla joutuisit aktivoimaan korsetin lihaksiasi, kuten jumppapallo, istuintyyny tai muu tasapainoa vaativa istuin. Toki tärkeämpänä olisi hoitaa tuo virheasento pois elämästä ja täten istuma-asentosikin olisi automaattisesti jo parempi.

          Yst. Terv.

          Mikael Mentu

  2. Päivitysilmoitus: Selän liikkuvuus ja sen parantaminen | Elämäsi Kuntoon

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *